Nem szétverni kellene a cafeteriát, csak kinyitni a piacot

Lázár János kancelláriaminiszter a 49. kormányinfón már csepegtetett némi információt az újratervezett cafeteriarendszerről, ám az is kiderült, a kormány előtt heverő variációkból – a pletykák szerint legalább 8 tervezet létezik – még nem sikerült választani. Király Ágnes cafeteriaszakértő szerint valójában nincs is szükség a jelenlegi rendszer megváltoztatására, kizárólag a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány szolgáltatói hátterét kellene liberalizálni. Az uniónak ugyanis semmi baja a magyar béren kívüli juttatásokkal.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: Fotolia

Hosszan érvelt a SZÉP-kártya mellett az Objektív Kutató Intézet Adózás és foglalkoztatáspolitika című konferenciáján Kiss Zoltán, a BKIK új elnöke. Megnyitóbeszédében elmondta: a kamara álláspontja szerint a SZÉP-kártya esetleges megszüntetése jelentősen felbolygatná a hazai turizmust, amiben ma rengeteg magyar vállalkozás érintett. "Az átalakítást úgy lenne célszerű megvalósítani, hogy a SZÉP-kártya belföldi turizmusra gyakorolt pozitív hatása továbbra is érvényesüljön, hiszen ahogy a számok is mutatják – 2015-ben 350 milliárd forintot juttattak a munkáltatók mintegy 1,2 millió dolgozójuknak a különböző cafeteria-elemekre, ebből 90 milliárd forintot SZÉP-kártyára – jelentős többletforrást jelentett az iparág számára" - mondta.

A konferencián Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára - aki egyébként a kormányzat foglalkozáspolitikai célkitűzéseit ismertette – a témában mindössze annyit mondott újságírói kérdésre, hogy cafeteriaügyben nincs még döntés.

Ágazatonként változik?

Ennél, bár nem sokkal, többet árult el Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 49. kormányinfón újságírói kérdésre arról, hogy mire számíthatnak a munkáltatók és munkavállalók jövőre. Eszerint a kormány határidőre (az unió június 15-ig vár megoldást az általa kifogásolt SZÉP-kártyával és Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatosan) elkészíti a béren kívüli juttatások „megszüntetésével kapcsolatos dokumentációt”.

Cafeteria: túl sok jóra ne számítsunk
Továbbra sem számíthatnak sok jóra a munkavállalók. Tízből mindössze négy kkv tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit, elsősorban étkezési hozzájárulással, közlekedési költségtérítéssel és pénzbeli jutalommal” – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Cégméret szerint jelentős különbségek vannak, leginkább a középvállalkozásoknál dolgozók számíthatnak béren kívüli juttatásra.
A BKIK álláspontját úgy tűnik, a kormányzat is osztja, Lázár ugyanis egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy a SZÉP-kártya nem megszüntethető. A kancelláriaminiszter szerint az Erzsébet-programot, mint köztámogatási rendszert, is meg kell tartani. Lázár szavaiból úgy tűnik a cafeteria egyéb elemeit – önkéntes pénztári tagdíj-kiegészítés, iskolakezdési támogatás, lakáshitel-támogatás, munkába-járási juttatás, stb.  – sem szándékoznak megszüntetni. Ám ágazatfüggővé tennék, vagyis lesz olyan ágazat, ahol a munkáltató élhet a lehetőséggel, a közalkalmazotti szférában – ahogy Lázár János fogalmazott, ahol van „életpálya modell” - viszont nem lesz erre lehetőség. Vagyis a megszűnhet a béren kívüli juttatás a minisztériumoknál, a pedagógusoknál, illetve azénpénzem.hu szerint az orvosok és a rendvédelmi dolgozók is kimaradnak.

Sok hűhó semmiért

Péntek reggel az ATV műsorában Puskelyné Király Ágnes cafeteriaszakértő elmondta, a jelenlegi cafeteriarendszerrel amúgy semmi probléma nem volt, az utóbbi években úgy tűnt a rendszer végre beállt. "Bár az adózási szabályok időnként változtak, a cafeteriaelemek az utóbbi években kevésbé. A juttatásokat a dolgozók megszerették, megszokták, a munkáltatók pedig beépítették javadalmazási rendszerükbe. Fontos leszögezni, hogy a cafeteriarendszer nem a SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt jelenti csak. A munkáltatók megadják a keretösszeget és a választható menüt, és a munkavállalótól függ, hogy ezen belül melyik elemet kéri. A kínálati listában többnyire szerepelt az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya, de a biztosítások, az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak, az iskolakezdési támogatás, a bérletvásárlás, vagy a lakáshitel-támogatás is" - hangsúlyozta a szakértő.

Sokaknak fájna a SZÉP Kártya megszüntetése
A SZÉP kártyatulajdonosok fele nem költene utazásra, ha készpénzben kapná meg az összeget – derült ki a Szallas.hu legfrissebb felméréséből. A kártyarendszer készpénzesítésével elveszhet a belföldi turizmus mozgatórugója, de rosszul járnak a vendéglátóhelyek és kulturális intézmények is.
Király Ágnes a TOP Cafeteria adataira hivatkozva azt mondta, hogy a közép- és nagyvállalatok többnyire mind kínálnak cafeteriát, a kisvállalkozások azonban ritkábban. AZ is jól látszik, hogy amíg adómentesen vagy alacsonyabb közteherrel lehetett adni béren kívüli juttatást, a kisebb cégek is lelkesebbek voltak. A nagyvállalatoknál azonban ez ma már nem adóoptimalizálási kérdés, hanem a vállalati kultúra része.

"A nagyobb munkáltatók saját döntésük alapján, függetlenül a cafeteriarendszertől, is adnak bizonyos juttatásokat, például egy nyugdíjpénztári tagdíj-hozzájárulást, mert számukra ez versenyelőnyt jelent a munkaerőpiacon. A kisebbeknél viszont még kevésbé van a fókuszban a munkavállalók megtartásának, megszerzésének kérdése, így az egyes juttatások szerepe is csekély" – mutatott rá a cafeteria adózáson túlnyúló szerepére a szakértő, aki szerint ott, ahol a munkáltató gondoskodni szeretne a munkavállalója egészségéről, rekreációjáról, mindenképp fontos a juttatás.

Nem a cafeteriát kérdőjelezi meg az unió

Király Ágnes szerint mivel az uniós döntés csupán a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány szolgáltatói oldalát kérdőjelezte meg, a kormányzatnak nem kellene mást tennie, csupán kinyitnia azt a piacot, és máris működhetne tovább a rendszer. Amúgy a cafeteria az államnak sem rossz biznisz: jelenleg közel másfél millió magyar munkavállaló részesül cafeteriában és a munkáltatók 2015-ben több mint 350 milliárd forintot adtak dolgozóiknak különböző juttatásokban, amely után közel 130 milliárd forint adót fizettek be. Az Erzsébet-utalvány és SZÉP-kártya együttes piaca a 2013. évi 200 milliárdról 2015-re már 240 milliárdra nőtt. Azon túl, hogy az állam éves szinten 130 milliárd forint adót – a kedvezményes adóval terhelt juttatások után fizetendő közterhet – szed be a cégektől, maga a cafeteriás szektor is jelentős: a hazai GDP 1,5 százalékának megfelelő pénzt mozgat meg évente. A Piac & Profit által a bejelentéskor megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a gazdaság több szegmensét nagyon súlyosan érintené ez a lépés. 

A bér nem, csak a statisztika javul a cafeteria megszüntetésével
A bedarálásra ítélt cafeteriarendszer jelentős bevételt hoz az államnak és mérhetően segít több iparágat. De fontos szerepe van abban is, hogy ha kell, magunktól védjen meg minket. Ráadásul a helyette javasolt kétszintű bérrendszer a szakértő szerint csak a statisztikákban jelentene több fizetést.
 

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo