2020-ig kiszáll a cégek többségéből az SZTA

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap (SZTA) várhatóan 2018 és 2020 között fog kilépni portfóliócégeinek többségéből, miután jellemzően 3-7 éves befektetési időszakban tőkével, valamint szakmailag támogatta a cégek fejlődését, bővülését. Az üzleti tevékenységét 2011-ben elindító kockázati tőkealap tevékenysége 2014 és 2016 között volt a legaktívabb, ekkor két és fél év alatt több mint 60 befektetést hajtott végre.

Kép:Pixabay

"A Széchenyi Tőkebefektetési Alap jelenleg több mint 70 vállalkozást számláló cégportfóliója a következő három évben várhatóan számos változáson fog keresztülmenni. Egyrészt a befektetéseink legnagyobb részét 2018 és 2020 között tervezzük lezárni, másrészt pedig a visszaforgó tőkemennyiséget 2017-től újabb vállalkozásokba fektethetjük be.

Több mint hatvanmilliárdnyi kockázati tőkeforrás nyílik meg
Összesen több mint hatvanmilliárd forintnyi új kockázati tőkeforrás nyílik meg jövőre. Több új program is indul, de a Széchenyi Tőkealapkezelő programját is meghosszabbítják 2030-ig.
Az átlagosan 3-7 éves befektetési időszak elegendő ahhoz, hogy anyagi és szakmai támogatásunkkal a vállalkozások megerősítsék piaci helyzetüket, valamint hogy közösen megteremtsük azokat a feltételeket, amelyek a hosszú távú stabilitást és növekedést biztosítják. Ha megnézzük azokat a vállalkozásokat, amelyek értékük növekedése és pénzügyi helyzetük megerősödése révén az elmúlt években sikeresen vissza tudták vásárolni az Alap tulajdonrészét, felkészültebb, profibb és érettebb hazai cégeket láthatunk. Valamennyi befektetésünkkel ezt a célt kívánjuk szolgálni” – hangsúlyozta Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök–vezérigazgatója.

A Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkeinjekciója elsősorban olyan fejlesztések, beruházások, piaci döntések finanszírozását célozza, amelyek kifejezetten a vállalkozás növekedését, a piaci térnyerést célozzák. Az SZTA kisebbségi tulajdonostársi jelenléte, szakmai partneri és ellenőrző szerepe a közös érdekek mentén biztosítja, hogy a vállalkozás a meghatározott üzleti tervnek megfelelően használja fel a befektetett tőkét, illetve a vállalkozás hosszú távú növekedési céljaival kompatibilis döntéseket hozzon meg. Az Alap alapvetően akkor tekinti sikeresnek a befektetést, ha a befektetési időszak végén a vállalkozás megerősödött pénzügyi helyzetéből kifolyólag a befektetett tőke mértékénél nagyobb összeggel tudja kivásárolni az SZTA tulajdonrészét.

A munkaerőhiány is hajtja a felvásárlásokat
A Jeremie-programok kifutásával nemhogy csökkenni fog a kockázati tőkebefektetések és a felvásárlások piaca, hanem éppen fellendülésre számítanak a szakemberek. A befektetők közül kiemelkednek a német vállalatok, amelyek hatalmas tőkét halmoztak fel – – és szüntelenül keresik a megfelelő célpontokat, amelyekbe befektethetik a pénzüket.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo