Módosultak az exportfinanszírozás szabályai

A kormány négy rendeletben módosította a Magyar Export-Import Bank (Eximbank), valamint a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) működési szabályait, a rendeletek a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg, és formálisan már vasárnaptól hatályba is léptek.

Az Eximbank kamatkiegyenlítési rendszeréről szóló rendelet módosítása - egyebek mellett - definiálja a kamatlábakat. Így a referencia-alapkamatláb az Európai Bizottság által az egyéves bankközi kínálati kamatláb alapján meghatározott mérték, amelyet a szerződéskötés napján érvényes százalékkal kell figyelembe venni. Az egyéni referencia-kamatláb az előbbi értékből indul ki, de hozzájárul még a hitelkockázat, az adós minősítése, valamint az ügylet fedezettségétől függő felár is.

Az új konstrukciókról korábban Nátrán Roland beszélt a Piac&Profitnak!

Teljesen új rendelet szabályozza az Eximbank által az állam készfizető kezessége mellett vállalható garanciákat. Ez kimondja, hogy nem köthető garanciaszerződés olyan vállalkozással, amelynek korábbi kezesség, állami garancia vagy viszontgarancia beváltásából az állammal, illetve az Eximbankkal szemben tartozása van. Szolgáltatáshoz akkor nyújtható garancia, ha a belföldi szolgáltató - vagy annak szintén belföldi alvállalkozója - többségében olyan munkavállalókat alkalmaz, akik után Magyarországon fizetnek járulékot.

A magyar cég által végzett építési-szerelési fővállalkozás pedig akkor garantálható, ha az értékének egynegyede magyar származású export. Erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állít ki igazolást. A teljes értékbe nem számítanak be a finanszírozási költségek. Az Eximbank exporthitel garanciája a hitel 95 százalékáig terjedhet. Az Eximbank által folyósítható segélyhitelek feltételei is módosultak. Ezekre - a kormány készfizető kezessége mellett - a nem piacképes kockázatú biztosítások szabályait kell alkalmazni.

Végezetül a nem piacképes kockázatú biztosítások feltételeit módosította a kormány. Ilyenkor belép a kormány készfizető kezessége, de a biztosítás csak a következő eseményekre a harmadik országbeli partner szerződésszegésére terjed ki, valamint arra az esetre, ha a Mehib-partner nem tud érvényt szerezni a a harmadik országbeli partnert elmarasztaló bírósági ítéletnek, amelynél még az is feltétel, hogy az ítélet konkrét összegről szóljon.

A Mehib által fizetendő biztosítási díjból a biztosítottat önrész terheli, amely nem lehet kevesebb a biztosítási összeg 5 százalékánál. A rendelet felsorolja azt is, hogy a Mehib mikor mentesül a kárkifizetés alól. Ide tartozik az, amikor a biztosított valótlan vagy megtévesztő adatokat közöl a biztosítóval. Viszont ha a biztosított bizonyítani tudja azt, hogy a biztosító tudott az adatok valótlanságáról vagy azok nem befolyásolták a kockázatot, akkor jár számára a biztosítási összeg.

Export: belelkesedtek a kkv-k
A múlt évhez képest nagyot nőtt a külpiacok iránti érdeklődés a magyar kkv-szektorban – derül ki az Export Kooperáció kis- és középvállalkozások körében végzett nem reprezentatív felméréséből. 2011-ben a magyar vállalkozások jellemzően nem érezték magukban a potenciált az exportpiacra lépéshez, míg az idén ősszel már a megkérdezett cégek 50 százaléka deklaráltan tervez a külpiaci nyitással, vagy már korábban is volt export tevékenysége. Másfél évvel ezelőtt a külföldi terjeszkedésben, illetve a vállalkozás nemzetközi jelenlétének bővítésében a cégek többsége nem látott potenciált. Az Export Kooperáció 2011-es kutatásán a külpiacra érett hazai vállalatok mindössze 20 százaléka gondolkodott az exportpiaci nyitás lehetőségében. Idén már minden második cég komolyan foglalkozik a külpiacra lépéssel, vagy már meg is jelent termékével, szolgáltatásával határainkon kívül.

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo