Hatékonyabbá tenné a vámszerveket Brüsszel

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) a napokban jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa rendeletjavaslatát, amely növelné az uniós vámszervek hamis termékek elleni eljárásainak hatékonyságát.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szellemitulajdon-jogokat érintő jogsértések egyre nagyobb volumenű problémát okoznak az Európai Unióban, amely jelentős részben köszönhető az európai állampolgárok által online rendelt, és számukra harmadik országból postázott, hamisítványokat tartalmazó szállítmányok növekvő mennyiségének. Szakértői becslések szerint a hamisítás évi 250 milliárd eurós veszteséget okoz az európai gazdaságnak - olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület honlapján.

 
„A hamisítványok növekvő kereskedelme nem pusztán az európai gazdaság növekedését, és így az uniós álláshelyek biztonságát fenyegeti, de biztonsági és egészségügyi kockázatot is jelent a fogyasztókra nézve” – hangsúlyozta Jürgen Creutzmann német EP-képviselő. A politikus szerint az Unió külső határain szolgálatot teljesítő vámszervek vannak a legelőnyösebb helyzetben ahhoz, hogy a hamisítványok piacra áramlását még időben megakadályozzák. Munkájuk hatékonyságát pedig jelentősen növelheti a szellemitulajdon-jogokat sértő áruk elleni vámhatósági intézkedésekről rendelkező új uniós szabályozás, amelyet az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) a napokban hagyott jóvá.
Az EP honlapján olvasható közlemény szerint az új szabályozás továbbra sem fogja érinteni a nem kereskedelmi céllal behozott hamisítványokat, így például az állampolgárok személyi poggyászának tartalmát, és nem vonja felelősségre a külföldről jóhiszeműen hamisítványt vásároló fogyasztókat. Érinti viszont az EU területén értékesítésre szánt hamisítványokat, amelyek esetében továbbra is fenntartja a 1383/2003/EK rendelet által megteremett egyszerűsített eljárás igénybevételének lehetőségét, amely során bírósági végzés nélkül, a szellemi tulajdonjog jogosultjának jóváhagyásával kerülhet sor a hamisítványok megsemmisítésére, amennyiben az importőr nem emel kifogást az eljárás ellen. Az új szabályozás további eljárási szabályokat fog bevezetni a hamis termékeket tartalmazó kisebb méretű (3 kg alatti) csomagok gyorsabb és eredményesebb kezelésének érdekében.
A hamis áruk elleni vámhatósági intézkedésekre vonatkozó új szabályozás 2014. január 1-jétől lesz hatályos az Európai Unió tagállamaiban. Ennek előfeltétele még, hogy az Európai Parlament második olvasatban jóváhagyja a rendeletet.
Keményebben lépne fel a hamisítások ellen a márkaszövetség
A Magyar Márkaszövetség kiszámítható adópolitikát, hatékony márkavédelmet és hamisítás elleni fellépést, továbbá a beszállítókat az erőfölényes kereskedelmi gyakorlattal szemben jobban védő kereskedelmi szabályozást sürget, és folyamatos párbeszédet javasol a kormány számára. Fekete Zoltán, a Magyar Márkaszövetség főtitkára a márkás napi fogyasztási cikkek gyártóit (FMCG cégek) képviselő érdekvédelmi szövetség csütörtökön, Budapesten tartott közgyűlésén a javaslatcsomagot ismertetve kiemelte: a szövetség támogatja azt a törekvést, hogy bővüljön a kedvezményes forgalmi adózású alapvető élelmiszerek köre.

Véleményvezér

Bajban a NER cégek a tőzsdén

Bajban a NER cégek a tőzsdén 

Egyszerre több NER cég került gyengülő pozícióba.
Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta

Orbán Viktor barátja teljesen más irányba megy, mint a magyar miniszterelnök gondolta 

Argentína teljesen más modellt választ, mint Magyarország.
Magyarország jobban teljesít, ja mégsem

Magyarország jobban teljesít, ja mégsem 

Valami újat kellene végre kitalálniuk a magyar országvezetőknek.
Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott

Milliós kórházvezetői fizetések, Hadházy Ákos felháborodott 

Bérharc az egészségügyben.
Teljes bukta a kormány családbarát programja

Teljes bukta a kormány családbarát programja 

Nem vagyunk képesek még a társadalom reprodukálására sem.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo