Miért jó munkaerő az introvertált kolléga?

2014. június 10. kedd - 17:40 / piacesprofit.hu
  •    

Az álláshirdetések zömében dinamikus, energikus, kommunikatív munkatársat keresnek. Mi van akkor, ha valaki csendes, befelé forduló, nem társasági ember? Hajlamosak a cégek az introvertáltakat hátrébb sorolni a kiválasztás során. Pedig jó részük precíz, jól tűri a monotóniát és ritka megszólalásai annál értékesebbek. Nagyító alatt az introvertált kollégák.

Kép: PP archív

Így érzi jól magát a bőrében

”Az extrovertált vagy introvertált személyiségtípusok meghatározásához nélkülözhetetlen az egyén fiziológiai arousal szintje (azaz az idegi-hormonális rendszer éberségi, izgatottsági szintje.) Az emberek ösztönösen az optimális arousalszint elérésére törekednek – ám amíg egy kifelé forduló ember esetében ehhez számottevően több külső ingerre, élményanyagra van szükség, egy introvertált személyiség már lényegesen kevesebbel is beéri. Amíg a munkája során is nyüzsgő extrovertált alig várja, hogy a szabadidejében azonnal elinduljon a moziba vagy valamit sportolni és aktív társasági életet élni, az introvertált ember akár pár érdekes könyv ”társaságában” is remekül elvan. De ez még semmiképp sem arra utal, hogy félénk, gátlásos vagy éppen visszahúzódó lenne, akinek nem megy a kapcsolatteremtés – neki mindössze sokkal kevesebb külső inger is elegendő ahhoz, hogy optimálisan érezze magát a bőrében”- mondja Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka és szervezet szakpszichológus. Ennek ellenére az introvertált emberek is kedvelik a társaságot: csak kevésbé harsány keretek közt…

Egy melankolikus vagy egy locsi-fecsi kollégát sodort Önhöz a sors? Elmondjuk, hogyan bánjon vele!

Nehéz a munkahelyi érvényesülés

Introvertált személyiségnek lenni ugyanakkor komoly kihívás a munkahelyeken. Hiszen egy ilyen személyiségű kolléga épp a visszafogott stílusa és a csendessége miatt gyakran válhat olyan ”vetítőfelületté”, akit teljesen félreismernek és félreértenek a munkatársai. Ez viszont sok felesleges feszültséget szülhet az irodában. ”Egy introvertált személyiségű embertől kevés infó áramlik a környezete felé. Így gyakran terjedhetnek róla azok a tévhitek, hogy csodabogár és önzőségből, érzéketlenségből nem tart együtt a többiekkel az irodaház ebédlőjébe. Vagy azért, mert nem tartja a többiek társaságát elég jónak… Ennek a legtöbbször semmi köze a valósághoz. Hamar kiderülhet, hogy csak azért nem tart a többiekkel, mert sokallja a zsúfolt étkezde nyüzsgését – és amúgy is hozott otthonról ebédet, amit sokkal praktikusabb az asztalánál ülve elfogyasztani.”

Ideális foglalkozások introvertáltaknak
  • Fordító
  • Grafikus
  • Tervezőmérnök
  • Informatikus
  • Kontroller
  • Könyvelő
  • Kutató

Nem róluk szól a céges világ

Introvertált emberként a szakmai érvényesülés is komoly kihívásokkal járhat. Mert miközben a média és a korszellem azt sugallják, hogy minden a dinamikus, energikus, kommunikatív és közlékeny extrovertáltakért van, az introvertáltakat kellemetlen érzésekkel tölthetik el a munkával együtt járó szereplési helyzetek – így a meetingeken a hozzászólások, egy-egy prezentáció megtartása, de akár a részvétel a szakmai kapcsolatok építését elősegítő konferenciákon is. A prezentációban persze könnyen lehet segíteni: egy introvertált ember számára az is komoly támogatás, ha elég csak néhány ember előtt prezentálnia, ha már megkerülhetetlen a feladat. (A többi helyzet már általában feszélyezi, hiszen szívesebben dolgozik egymaga.)

Itt vannak az erényeik

Ugyanakkor az introvertált kollégáknak számos – és a csapatmunka szempontjából is fontos – erénye van. Szemlélődő, gondolkodó alkatuk miatt, nagyon részletesen átlátják az összefüggéseket. Általában kiváló ötleteik vannak és mélyen el tudnak merülni 1-1 feladatban. Emellett nagyon precízek, alaposak, jól tűrik a monotóniát és képesek hosszú időn át egyetlen dologra koncentrálni. És ők azok, akik nagyon ritkán szólalnak meg – az viszont aranyat ér. Ráadásul az introvertált vezető is nagy kincs. ”Ha a vezető introvertált, akkor a csapatának is több tér juthat a hatékony ötletek kibontására. Egy extrovertált vezető ötletáradata viszont az egész csapatra rányomhatja bélyegét” – mondja Torma Kálmán munka és szervezetpszichológiai szakpszichológus.

Forrás: monster.hu

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor