Belenyugszanak a díjemelésbe az autósok

2014. november 07. péntek - 20:34 / piacesprofit.hu
  •    

Bár az autósok közel nyolcvan százaléka számíthat jövő évi kötelező biztosítási díjának emelésére, a biztosítót váltók száma tovább csökkenhet az idei kampányban. A kampány első hetének adatai alapján tíz autósból kilenc elfogadja az átlagosan 1-2 ezer forintos díjemelést és marad jelenlegi biztosítójánál.

Kép: Freedigitalphotos, Fotó: adamr

Néhány kivételtől eltekintve díjemelkedéssel szembesülnek az autósok, amikor kézbe veszik a napokban postaládájukba érkező 2015. évi kötelező biztosítási díjértesítőiket. Az 5-10 százalékos átlagos emelés autósonként mindössze 1-2 ezer forintos többletköltséget jelent, ami a váltók eddigi száma alapján úgy tűnik, hogy nem éri el az autósok ingerküszöbét. A legtöbben nem fáradnak a váltással, hanem maradnak jelenlegi biztosítójuknál.

Már az előző évek kampányaiban is jellemző volt, hogy az elérhető megtakarítások mértékének csökkenésével párhuzamosan csökkent a biztosítót váltók száma is. Úgy tűnik, hogy ezen a tendencián a mostani mérsékelt díjemelkedési hullám sem változtat, mert a kampány első hetében alig fele annyian kezdeményeztek biztosítóváltást, mint tavaly ilyenkor. Ez alapján a 2014 novemberében váltók száma valahol 200 ezer környékén alakul majd szemben a tavalyi 370 ezerrel.

A váltók nagy részén négy biztosító, a KÖBE, a K&H, a Groupama és az MKB biztosító osztozik, őket együtt az autósok 50 százaléka választja. Az átlagdíj 12.000 forint környékén, a váltók átlagos megtakarítása pedig mintegy 4 ezer forint körül alakul. Amennyiben a most évfordulós 2,1 millió autós túlnyomó többsége elfogadja a díjemelkedést, akkor a kötelező biztosítók összesített éves díjbevétele 3 milliárd forinttal is nőhet, ami a biztosítók 2013-as, 6 milliárd forintos veszteségének a fele.

A biztosítók az idén is közel 100-féle kedvezményt kínálnak ügyfeleiknek, például akkor, ha az ügyfél az e-kommunikációt, a csekkes befizetést helyettesítő banki átutalást, a csoportos beszedési megbízást, illetve az éves díjfizetést választja. A Mabisz statisztikái szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármű 52 százalékának január 1. a kgfb-évfordulója. A 4,167 millió járműből 2,691 millió személyautó – az összes jármű 53,24 százaléka – van magánszemélyek tulajdonában, közülük 1,433 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, esetükben kerülhet sor évfordulós biztosítóváltásra.

Elindult a kalkulátor
Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) díjnavigátora, amely valamennyi érintett biztosító kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáját pontosan, teljes körűen, valamennyi kedvezménnyel együtt tartalmazza. A szövetség hitelesített kalkulátora egyedi eszköze a díjak összehasonlításának: a biztosítók előzetesen ellenőrizték, tesztelték és írásban jóváhagyták az itt szereplő tarifákat és az összes elérhető kedvezményt, így a díjnavigátor adatai hiánytalanok és pontosak. Ez azért fontos a szövetség szerint, mert az autósoknak ilyenkor nem könnyű eligazodni a tarifák és kedvezmények sokaságában

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor