Takarítás: csak szabályosan!

Ha élelmiszergyártással vagy -forgalmazással foglalkozik egy vállalkozás, akkor a számtalan szigorú szabály mellett a telephely tisztán tartásának, takarításának módja is szigorú szabályokhoz kötött. Összeszedtük a legfontosabbakat.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az élelmiszerrel dolgozó vállalkozásokra számos különleges előírás vonatkozik. (Az élelmiszerek biztonságának megteremtésére, a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítására, értékelésére és kezelésére szolgáló HACCP rendszerről itt olvashat bővebben.) Speciális szabályok vonatkoznak a telephely megfelelő kialakítására, de a telephely helyiségeinek, valamint a berendezéseinek tisztítása is fontos része a higiéniai szint biztosításának, a fogyasztó számára jó minőségű és közegészségügyi szempontból biztonságos termék gyártásának. A cégvezetés felelős a megfelelő színvonalú takarítási-fertőtlenítési gyakorlat fenntartásáért.

A takarítás és fertőtlenítés során az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk:

1.  A takarítást megfelelően kell tervezni és végrehajtani – vagyis az adott helyhez, alkalomhoz és környezethez illeszkedő módon kell kialakítani a folyamatokat. Fontos, hogy ne kezdjünk hozzá a takarításhoz utcai ruhában, öltözzünk át munkaruhába, és szükség esetén használjunk védőfelszerelést, például gumikesztyűt. Tegyünk az arcunk elé olyan maszkot, ami óvja azt az erős kémiai hatásoktól. Ügyeljünk arra, hogy a szociális helyiségek fertőtlenítése után – de a legjobb, ha minden helyiség feltakarítása után – a takarítást végző személy cserélje a felmosóvizet.

Takarító- és fertőtlenítőeszközök higiéniája
– A takarító- és fertőtlenítőeszközöket úgy kell megválasztani és tisztán tartani, fertőtleníteni, hogy ne váljanak szennyeződés forrásává.
– Az eszközök tisztítását és fertőtlenítését külön helyen kell végezni.
– A takarításhoz használt edényeket, eszközöket úgy kell megválasztani, hogy a takarítás során hígított tisztítószerek könnyen mérhetőek legyenek. A takarításhoz használt edények segítségével könnyen betarthatók legyenek a hígítási arányok. ( Pl.: Felmosóvödör jelölése literenként)
– A tisztítószerek pontos kiméréséhez mérőedényeket kell használni. A mérőedényeket aszerint kell feliratozni, hogy milyen tisztítószert mérünk vele. A mérőedényeken fel kell tüntetni a méréshez használt mértékegységeket. Így a hígítási arányok pontosan betarthatóak.
2. Takarítási utasítást kell készíteni, melynek tartalmaznia kell:
  • A takarítási folyamatok gyakoriságát minden területen és berendezésen
  • A szükséges anyagokat, eszközöket minden területre és berendezésre
  • A takarítás hatékonyságának értékelő módszerét, ellenőrzését
  • A végrehajtásért felelős személyeket
3. Minden alkalmazottat, aki felelős a takarításért, oktatni kell a takarítóeszközök megfelelő használatára, a takarítási módszerekre, úgy, ahogy azt a takarítási utasításban rögzítették. A személyzetet ki kell képezni a „menet közbeni takarítás” jelentőségére, módszereire és élelmiszer-biztonsági szabályaira. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy  takarítószeres kézzel senki ne fogyassza el az uzsonnáját vagy ne felejtse ott a flóraszeptes szivacsot a hűtőben.

4. A takarítás alapvetően két lépésből állhat. Első lépés a mechanikai szennyeződés eltávolítása a tisztítandó felületről fizikai, kémiai vagy mechanikai eszközzel. Második lépés szükség szerint a fertőtlenítés. Ezeket a szükséges számú vizes mosások és öblítések egészíthetik ki.

5. A takarításhoz és fertőtlenítéshez csak olyan szer alkalmazható, amelynek felhasználása élelmiszer-ipari célra engedélyezett, és csak a felhasználási utasításban előírt módon szabad azokat használni.

6. Az alkalmazott tisztítószereknek biztonsági adatlappal kell rendelkezniük.

7. A takarításnál és fertőtlenítésnél használt szerek hatóanyagát össze kell hangolni. A takarító- és fertőtlenítőszerek veszélyesek lehetnek, biztonságos módon történő kezelésüket kiképzett emberekkel kell végeztetni.

Kép:Pixabay

8. A takarító- és fertőtlenítőszereket elkülönített, zárható helyen kell tárolni. Gondoskodni kell e szerek megfelelő, zárt edényben történő tárolásáról. A tárolóedényt egyértelmű jelöléssel kell ellátni, melynek tartalmaznia kell az anyagra és a felhasználhatóság idejére vonatkozó adatokat.

9. Tilos takarító- és fertőtlenítőszert élelmiszer csomagolására szolgáló edényben tárolni.

10. A berendezéseket a takarításhoz és fertőtlenítéshez szükség szerint úgy szét kell szedni, hogy a tisztítandó felületek jól hozzáférhetőek legyenek.

11. A takarítást a magas kockázatú hely felől az alacsony kockázatú felé haladva kell végezni.

12. A takarítás hatékonyságát rendszeresen ellenőrizni és eredményességét dokumentálni kell szemrevételezéssel.

13. A rendszeres takarításnak és szükség szerinti fertőtlenítésnek ki kell terjednie a csatornákra, szellőzőrendszerekre, lámpatestekre, csővezetékekre. A fertőződés megelőzésére a tárolóedényeket, az élelmiszerrel érintkező eszközöket, valamint az anyagmozgató eszközöket tisztán kell tartani.

14. Az edény, a berendezések alkatrészei, technológiai eszközök fertőtlenítésére jellegüknek megfelelően külön lehetőséget kell biztosítani úgy, hogy ne okozza az élelmiszer szennyeződését.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo