2013: drágul a kenyér, olcsóbb lesz a hús

Az orosz gabonatermés visszaesése váltotta volna ki az Arab Tavaszt? Az Amerikában hőmérsékletrekordokat megdöntő nyári aszály után milyen feszültségekre és áremelkedésekre számíthatunk 2013-ban?

A nyáron 56 éve nem tapasztalt mértékű aszály sújtotta az Egyesült Államok területének 80%-át. Oroszország és Ausztrália sem mentesült a hatásaitól. Augusztusban a búza árfolyama 25%-kal emelkedett, a szójababé 17%-kal.

Hónapokon át folyt a spekulálás, vajon mennyivel dobja meg mindez az élelmiszerárakat 2013-ban, ami megcsappantja a szegény országok élelmiszersegélyeit – hiszen ugyanannyi pénzért kevesebb élelmet lehet majd vásárolni.

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) elnöke, Jose Graziano da Silva az ősszel már derűlátónak mutatkozott: pánikra nincs ok, mivel az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium az aratási szezonban kijelentette: a szárazság miatt mindössze 1%-kal csökkent az éves gabonatermés, a szójatermés pedig 2%-kal. Piaci elemzők és a kereskedők a búza mennyiségének 3,7%-os csökkenését várták.

Mégis, Amerikában hat éve nem volt ilyen alacsony a gabonatermés, kilenc éve nem volt ilyen szerény a szójatermés. Oroszországban 9%-kal, Kazahsztában 4,5%-kal csappant meg a terméshozam. Globális szinten 5%-os a csökkenés.

A magas gabonaárfolyam miatt az amerikai gazdák visszafogták az állattenyésztést, így az ezzel elvont gabonamennyiség felszabadult, és hozzáférhető az élelmiszerpiac számára. Ez okból az állattenyésztés visszaesésével lehet számolni. A következő két évben 3%-kal mérséklődik az egy főre jutó hústermelés. A takarmány az állattenyésztés költségeinek 40-50%-át teszi ki. A rizstermés nemzetközileg változatlan maradt.

A FAO első embere mégis bizonygatta: a terméscsökkenés 85-95%-a a G20-államokban történt, és még ha 10-20 %-kal emelkedne is a liszt ára, a kenyér nem lenne ennyivel drágább... 2008-ban nagy volt a „pánikszerű felvásárlás”, idén nem tapasztalt ilyet a szakember, amit biztató jelnek vél.

Az amerikai gabonatartalék most a lakosság három és fél heti fogyasztását képes fedezni, holott a stratégiai tartalék hat hétre szokott elegendő lenni. Szójababból két hétre elegendő a felhalmozott mennyiség.

A FAO, a World Food Program és az International Fund for Agricultural Development vezetése szerint ugyanakkor a vezető gazdasági nagyhatalmak kormányainak cselekedniük kell annak érdekében, hogy elkerüljék a 2007–2008-as élelemiszerválságot. Akkor 6%-kal ugrott az élelmiszerár-index, és – a Financial Times szerint – 30 országban tört ki az éhínség miatt lázadás (úgynevezett food riot). Becslések szerint 44 millió ember éhezett amiatt, hogy 2010-ben jelentősen emelkedtek az árak.

Véleményvezér

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo