Túl vagyunk minden idők legmelegebb évén?

Miközben a perui Limában folyik a kibocsátáscsökkentést szabályozó egyezmény és a 2015-ös párizsi Klímacsúcs előkészítése, az ENSZ bejelentette: nagyon úgy néz ki, hogy 2014 lesz a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Visszafordíthatatlan a felmelegedés! Vagy mégsem?
50 százalékos azonnali kibocsátás-csökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek. Ez viszont szinte lehetetlen.
Erősen esélyes, hogy 2014-et a legmelegebb évvé kiáltják ki január 1-jén. A legmelegebb esztendők közé sorolása már biztosan nem kérdéses. A 15 legmelegebb év közül 14 a 21. században volt, jelentette be az ENSZ égisze alá tartozó Világmeteorológiai Szervezet (WMO) a perui konferencián. A korábbi rekorddöntő évek 2010, 2005 és 1998 voltak. Ha szélsőségesen hidegnek bizonyul a december, csak akkor kerülhet le 2014 a hőségtoplista elejéről.

A szervezet vezetője, Michel Jarraud szerint különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy idén a hőséget nagy kiterjedésű vízfelületeken is érzékelték: az óceán tavaly rekordhőmérsékleteket döntött, jelentette a Reuters hírügynökség. Vagyis a felmelegedés már nemcsak a szárazföldi életünkben tombol. Persze ott sem elhanyagolható a krízis: Banglades, Anglia, Kína és Kalifornia viszik el a pálmát – vagy stílszerűen szólva: az elszáradt kórót –, ha aszályról van szó.

kép: freeimages.com

Megbízható hőmérsékleti mérésekkel 1850 óta rendelkezik az emberiség. A klímapolitikusok Peruban hangsúlyozták, hogy az új adatok alátámasztják a sürgős cselekvés égető szükségességét.

A globális átlaghőmérséklet 2014 január és október között 0,57 Celsius-fokot emelkedett, míg 1961 és 1990 között ez 14 Celsius volt.

Ugyancsak tavalyi adat, hogy az északi-sarkköri Jeges-tenger jégtakarójának időszakos olvadása a hatodik helyezést érte el a rekordmennyiségű csökkenést mutató évek sorában. Már a következő évtizedekben elérkezhetnek azok a nyarak, amikor a sarkkör teljességgel hajózható lesz, mert a jégtakaró e hónapokra eltűnik.

Furcsa módon a Déli-sarkkör jégtakarója ugyancsak rekordértékkel nőtt, amit a változó szélirányoknak tudnak be a szakemberek. Jó hír továbbá, hogy idén november közepéig csak 72 trópusi vihar tombolt – ezek a felmelegedett tengerekből szerzik energiájukat –, míg a „hosszú távú átlag” évente 89.

2 Celsius-fok
Az eddig kibocsátott (más szóval kumulatív) szén-dioxid-mennyiségnek 3200 gigatonna alatt kellene maradnia, ekkor marad 66 százalékos esélyünk rá, hogy a globális felmelegedés nem haladja meg a 2 Celsius-fokot.
Klimatológusok szerint már feléltük – pontosabban elégettük – a kibocsátható karbon 65 százalékát. A jelenlegi emissziós volument tekintve a fennmaradó karbonmennyiséget 30 év alatt okád(hat)nánk ki a légkörbe. Utána vagy karbonsemlegesek leszünk, vagy végleg elpuskáztuk a lehetőséget a klímaváltozás megfékezésére, amely 2 Celsius-fok felett tulajdonképpen beláthatatlan klimatikus és biológiai folyamatokat indít el.

Véleményvezér

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo