2025-től olcsóbbak lehetnek az elektromos autók, mint a benzinesek

Mekkora az esélye annak, hogy elterjedjenek és tömegtermékké váljanak az elektromos autók a következő években? Egyelőre olcsóbb a belső égésű motorral működő autók birtoklása, mint az elektromosoké, de 2025-től ez megfordulhat.

Európában a 2016-ban értékesített, új gyártású autóknak mindössze 0,2 %-a volt teljes mértékben elektromos gépjármű. Ha a hibrideket is hozzávesszük, ez az arány 1,3 %.

Egyelőre anyagilag jobban megéri fosszilis energiával működő autót venni (beleértve az adókat és az üzemanyagköltséget is), de 2025-re ez kiegyenlítődhet. Sőt a fordulat előbb is bekövetkezhet, ha a kormányok jobban megadóztatják a dízel üzemanyagot.

Az elektromos autók elterjedésének két fő akadálya, hogy túl sok időbe telik az akkumulátoruk feltöltése, és eleve nem nagyon lehet hol feltölteni, nincsenek széles körben kiépítve a töltőállomások. Így a vezetőknek mindig azon kell aggódniuk, nem merül-e le az akku, mielőtt elérnének egy töltőhöz. Ezt hívják úgy angolul, hogy range anxiety.

Az akku a drága benne

Az elektromos autók előállítási költségének 60 %-át az akkumulátoraik jelentik. A közelmúltban is túl drága volt a gyártási költségük ahhoz, hogy az elektromos autó versenyképes (értsd: olcsó) alternatíva lehessen (ezért tartozott zömében a prémiumkategóriás termékek közé, s ezt próbálta-próbálja megtörni Elon Musk, aki tömegtermékké akarja tenni a Tesla autóit, legalábbis a jövőben), de jó hír, hogy a költségek folyamatosan csökkennek. Méghozzá meglehetősen gyorsan.

A Barclays Bank szerint 2010-ben egy elektromos autó akkujának kilowattóránkénti költsége 1000 dollár volt, 2016-ban viszont már csak 227 dollár.

Akkor állhat be az egyenlőség a belső égésű riválisokkal, ha az akkuk előállítási költsége 100 dollárra csökken kilowattóránként. A Barclays szerint jó esély van rá, hogy ez 2020 és 2030 között bekövetkezik.

Az ING elemzői úgy látják, 2035-re Európát akár teljes mértékben az elektromos autók uralhatják.

Kép:Flickr

Az alacsony vagy zéróemissziós gépjárművek elterjedéséhez persze még erősebb kormányzati rásegítés szükséges, nemcsak adókedvezmények formájában, hanem a fosszilis energiahordozókkal működő autók értékesítésének tiltásával is.

Anglia például 2040-től betiltja az új benzin- és dízelüzemű autók árusítását. Elképzelhető, hogy más gazdasági nagyhatalmak előrébb hozzák ezt a fordulópontot. A német iparág szakértők már 2030-as betiltási eshetőséggel készítenek kalkulációkat.

Kevésbé munkaerőigényes a gyártásuk

Iparági szinten is nagy változást hozhat az elektromos autók térnyerése. Ugyanis lényegesen egyszerűbb a gyártásuk, mint a belső égésű társaiké.

Egy hagyományos, benzines autó motorja, kipufogó rendszere és sebességváltója 1400 alkatrészből áll, míg egy elektromosé csak 200 komponensből, állítja az ING elemzése. Egy átlagos belső égésű motort 3,5 óra legyártani, a sebességváltó rendszert 2,7 óra. Egy elektromos motor elkészítése viszont csak egy órába telik az autógyárban, állítja az Alix Partners.

Ha betiltják a belső égésű motorokat 2030-ban, az a német autóipari szövetség kalkulációja szerint 600 000 állás megszűnését jelentené Németországban, az EU legcombosabb autógyártó iparával bíró tagállamában. Ebből 436 000 elbocsátás az autógyáraknál és a beszállítóiknál történne.

Benyalt a dízelautógyártóknak a német kormány: nem követel drága módosításokat
Berlinben döntöttek: elég, ha szoftverfrissítésekkel javítják az üzemanyaghatékonyságot és csökkentik az emissziót a német autógyárak. Merkel kormánya azért nem ment neki az autóiparnak, mert az ország ipari tevékenységének 20 %-át adja. A zöldek mérgesek. A dízelautók városi kitiltásáért fognak pereskedni.
A Volkswagen személyzeti igazgatója és a Daimler vezérigazgatója is azt nyilatkozta nemrég, hogy már számolnak az elbocsátásokkal, hozzátéve, hogy ezt bizonyos gyártási folyamatok automatizálása is megerősíti. (Vagyis az elektromos autók kisebb munkaigényén túl a robotkarok üzembe helyezése, valamint a mesterséges intelligencia, az algoritmusok alkalmazása is elveszi a munkát az emberektől.)

Európában 126 üzem gyárt autómotorokat, ezek összesen 112 000 főt foglalkoztatnak (66 000 fő dolgozik az erőátviteli, 46 000 a sebességváltó rendszeren). Az öreg kontinens legnagyobb motorgyára a Volkswagené Kasselben.

A hibridautók gyártása viszont munkaerő- és időigényesebb folyamat: 50 %-kal több időbe telik a legyártásuk, ami maximum 9 órát jelent.

A hibrid- és elektromos autókra való átállás előnye -túl azon, hogy jelentős emissziócsökkentést realizálnánk vele- az, hogy 25 000 új állást kreálnának 2015 és 2030 között, becsülte az Alix Partners Global Automotive Outlook című jelentése.

Forrás: Reuters

Véleményvezér

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos

Kísértetszállodát talált Hadházy Ákos 

Különös pénzosztások az idegenforgalmi beruházások körül.
A korrupció rontja a boldogságindexet

A korrupció rontja a boldogságindexet 

Ötvenhatodik helyen a magyarok.
Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért

Hadházy Ákos újabb fél méter magas kilátót talált 217 millió forintért 

Lombkoronasétány helyett ezúttal nádkoronasétány épült.
Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval

Száguldhatna a forint, ha Orbán Viktor kiegyezne az unióval 

A jogállamiság helyreállítása sok pénzt hozna.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo